Allmän skötsel av din hund

Från: http://www.ravenwaves.hundpoolen.com/Tips--Rad 

 

Klor:
Jag rekommenderar att klippa klorna 2-3 gr i månaden. Då håller man efter dom och dom slipper bli för långa. Skaffa en bra klosax. Tycker din hund det är jobbigt att få klorna klippta så glöm inte att berömma efteråt, gärna med lite godis så att upplevelsen blir så positiv som möjligt.

 

Päls:
Skaffa dej några bra grundredskap. En bra borste, stålkam, en bra sax och en "tovutredare (en slags karda som skär av tovor).

Det finns en mängd olika schampon och pälsprodukter på marknaden. Jag rekommenderar att ha en bra "Grooming" spray hemma. Alltid bra för tovutredning och "raggardusch" (typ balsamspray).
Jag badar mina hundar någon gång i månaden, ibland oftare för tävlingar.
Borsta igenom din hund flera gånger i veckan så uppkommer inte tovor lika lätt.

 

Tänder:
Tandvård och skötsel av mun är jätteviktigt för din hund. Du sparar mer pengar om du själv engagerar dej i din hunds munhälsa än om du får åka till veterinären upprepade gånger. Köp en tandborste för barn, alternativt en dubbelsidig tandborste på djuraffär 
(i passande storlek). Det finns tandkräm utvecklat för hundar, använd INTE vanlig. Börja att vänja din valp TIDIGT med detta. Det finns också små "putor" att sätta på fingret för att gnugga på tänderna.
Jag använder mej av eltandborste, ibland hundtandkräm. Vid behov finns det även skrapor mot tandsten som går att köpa i djuraffären.

 

Akut-låda/hem-apotek

 Det finns vissa saker som ALLTID är bra att ha hemma. Mitt tips är att göra i ordning en liten låda och samla "bra att ha" grejer i.

 

I lådan bör följande saker finnas:

* Kompresser
* Självhäftande lindor
* Sårtejp
* Blodstoppande vadd
* Forti Flora/Canikur (För diarrér)
* Örontvätt (tex. Oto Clean)
* Sårtvätt, Koksaltlösning, Jodopax
* Ögonskölj (koksaltlösning)
* Betapred (vid akuta allergiska reaktioner)

 

Har du detta hemma är du alltid förberedd om det inträffar något oväntat. Det är inte alltid man behöver rusa iväg till veterinär och ibland kan man behöva ingripa själv INNAN man tar sej till veterinär.
Mitt råd är dock ALLTID att åka till veterinären en gång för MYCKET än en gång för lite.
Hitta en veterinär du känner dej trygg med.
Ha alltid nummer inlagda i telefonen, både till din vardags veterinär och till akut veterinär/djursjukhus.

 

Att tänka på under de olika årstiderna 

 

Vår och sommar:
* Fästingar
Skydda alltid din hund mot fästingar. Det finns olika medel att köpa, både på apotek och djuraffärer.  
Borsta alltid igenom din hund och titta noga igenom pälsen efter utevistelse!

* Huggormar
Håll alltid din hund under uppsikt under "orm" säsong. Jag brukar vara försiktig med att ha mina lösa dessa tider. 
Om din hund blir biten skall du ALLTID uppsöka veterinär. 
Ta det lugnt, om det är möjligt så bär hunden tills du kommer hem/till bilen. Vid stress/rörelse ökar blodcirkulationen och giftet sprids fortare. Förr brukade man ge betapred som veterinären kunde skriva ut, men det hjälper bara vid anafylaktisk chock. Det är ingen "huggorms-medicin" och ej heller rekommenderat längre! Kontakta veterinär och ta dej till närmaste så fort som möjligt!

* Geting/Bin/Humlor
Är olyckan framme o din hund råkar ut för stick kan det vara bra att ha Betapred hemma. Det hjälper vid allergisk reaktion/anafylaktisk chock. Kontakta alltid veterinär o rådgör med denne innan du ger.

* Hund i bil
Lämna ALDRIG din hund i bilen under vår/sommar värme. Bilen blir varmare än du tror ÄVEN i skugga.
En hund blir snabbt överhettad och olyckan är SNABBT framme. Många hundar dör varje år pga detta, låt det INTE hända din hund!

Höst/Vinter
* Regn och slask
Jag brukar spraya mina hundar med glansspray för att underlätta rengöring vid tråkiga väderlag. Jag använder också regntäcken på mina, då det sparar en hel del arbete.

* Snöklumpar i pälsen
Jag ger samma råd här. Spraya med glansspray innan promenad. Det hjälper!

* Snö/is i tassar
Smörj tassarna med tassalva. Salvan skyddar även mot uttorkning av vägsalt. Trimma även ner tassar och hår kring trampdynor för att förminska risk till klumpbildning.